Orchidee, tulp en paardenbloem als metafoor
Deze ochtend kwam ik op een artikel met de titel: "Dandelions, tulips and orchids: evidence for the existence of low-sensitive, mediumsensitive and high-sensitive individuals". Ik moest verder lezen, want wilde planten en bloemen zijn een rijkdom van de natuur die ik verder wil ontdekken en op dit moment heel wat van mijn vrije tijd aan besteed. Het bijzondere aan dit artikel is dat drie bloemen gebruikt worden als metafoor voor de gevoeligheid van de populatie uit de drukken. Dat ik hoog sensitief ben, dat weet ik nu ondertussen wel al lang. Ik heb er ook al veel over gelezen en toch is het een interessante reis waar je steeds iets nieuws over leert. Zo leer ik dus nu ook voor het eerst over de vergelijking tussen bloem en sensitiviteit.
Er wordt in het artikel aangegeven dat de populatie kan opgedeeld worden in drie groepen. Vroeger dacht men dat er twee groepen waren: de hoog sensitieve personen (HSP) versus de anderen. Nu blijkt dat er tussen de hoog sensitieve personen en de andere nog een derde groep zit, een tussenvorm als het ware. Het is uiteraard wel zo, dat we niet kunnen spreken van drie duidelijk van elkaar te onderscheiden groepen, het is meer een continuüm. Je kan het vergelijken met een meetlatje eerder dan met drie potjes.
De hoog sensitieve personen (ook wel hoog gevoelig genoemd) worden vergeleken met orchideeën. In Zweden wordt reeds lang, voor de kennis over hoog sensitiviteit, gesproken over 'orkidebarn' of orchidee kinderen om kinderen te beschrijven die fijngevoelig zijn aan hun omgeving en openbloeien tot prachtige creaties als ze met zorg worden gekoesterd en verzorgd. Het is heel sterk te vergelijken met een orchidee. Orchideeën worden gewaardeerd om hun betoverende, mysterieuze en romantische uitstraling. Ze zijn ook al eeuwen een symbool voor hartstocht. Ze groeien echter niet overal; ze vragen de juiste hoeveelheid warmte, licht, water en voedingsbodem. Als hieraan is voldoen bloeien ze open tot prachtige exemplaren. Zonder is er geen groei en veel pijn en verdriet. In totaal is 30% van onze bevolking een orchidee volgens deze studie. Andere bronnen spreken eerder van 15-20%.
De tussengroep zijn de gemiddeld sensitieve personen. Zij worden door de onderzoekers vergelijken met tulpen. Er werd voor deze bloem gekozen omdat deze minder gevoelig is voor zijn omgeving, maar toch gevoeliger dan de paardenbloem (de laatste groep). In totaal is ongeveer 40% van onze bevolking een tulp.
De laatste groep zijn de minder sensitieve personen. Ook voor deze groep heeft Zweden reeds lang de vergelijking gemaakt met paardenbloemen of 'maskrosbarn', wat staat voor paardenbloem kind. Ze gebruiken deze vergelijking om kinderen te beschrijven die om het even waar ze zijn, kunnen overleven en het zelf goed doen. Je kent ze wel de paardenbloem die je overal kan vinden in de natuur. 'Onkruid' noemt men dat en kunnen soms wel overwoekeren want ze nemen veel plaats. Ze zijn weinig onderhevig aan weersomstandigheden en je kan ze op verschillende bodems vinden. Echter, ongevoelig zijn ze ook niet. 's Morgens zijn ze gesloten en gaan terug open als de zon opkomt. En bovendien bevatten ze heel wat geneeskundige krachten en nutritionele waarde. In totaal is ongeveer 29% van onze bevolking een tulp
Onze wereld heeft een goede mengeling van alle groepen nodig. Onze samenleving is echter met de tijd sterk gegroeid naar het ophemelen van de kenmerken van de minder gevoelige groep. De hoog sensitieve personen worden vaak heel onterecht gezien als zwak. Echter, we hebben allemaal nood aan gevoeligheid en verbondenheid. Een wereld zonder orchideeën zou chaos en koud zijn. De quarantaine van de afgelopen weken, heeft ook meer stilstand gebracht. En ik hoor ook wel vaak dat het 'even goed doet' om te herbronnen en te genieten van de stilte. Terug te gaan naar de kleine dingen, de kleine gevoeligheden, de natuur, de essentie. Evenals het besef dat menselijk contact (huidhonger wordt het genoemd) van zo een cruciaal belang is en dat zorg voor elkaar meer aandacht vraagt. Ik kan maar hopen dat we niet al te snel hervallen en blijven bouwen aan meer voeling met en openheid naar gevoeligheid. In elk geval heb ik het al met mezelf afgesproken. Volg jij ook?
Bronnen
Lionetti, F., Aron, A., Aron, E. N., Burns, G. L., Jagiellowicz, J., & Pluess, M. (2018). Dandelions, tulips and orchids: evidence for the existence of low-sensitive, medium-sensitive and high-sensitive individuals. Translational psychiatry, 8(1), 1-11.
Boyce, W. T., & Ellis, B. J. (2005). Biological sensitivity to context: I. An evolutionary-developmental theory of the origins and functions of stress reactivity. Development and psychopathology, 17(2), 271-301.