Grote brandnetel

15-05-2020

Brandnetels zijn niet zo geliefd door wandelaar omwille van hun prikkelende nawerking bij aanraking. Wat velen hierdoor misschien wel vergeten is dat brandnetels ontzettend goed zijn voor de gezondheid. Misschien zelf wel beter dan om het even welke andere plant.  

  • Naam: Urtica Dioica
  • Engels: Stinging Nettle
  • Familie: Brandnetelfamilie
  • Hoogte: 5-40 cm
  • Verzameltijd
    * Bladeren: maart - juli
    * Zaden: juli - oktober

🌺 Determinatie 

De grote brandnetel heeft geen bloemen, wel zaden die kunnen geoogst worden in juli en augustus. De zaden zijn rood-geel. De stengel is vierkantig en bezet met brandharen net zoals de bladeren. De bladeren bevinden zich over de hele lengte van de stengel en zijn hartvormig, langwerpig, puntig en grofgetand.

Andere soorten brandnetels zijn de kleine brandnetel (Urtica Urens) en de bosbrandnetel. De kleine brandnetel is kleiner dan de grote brandnetel en prikt veel erger. De bosbrandnetel verschilt van de grote brandnetel in de oriëntatie van de bladeren.  Bij de grote brandnetel liggen die tegenover elkaar. Bij de bosbrandnetel alterneren ze elkaar

Je kan eigenlijk niet verkeerd gaan in het determineren van de brandnetel. 

🍀 Nutritionele waarde 

  • Vitaminen: A, C (7x meer dan sinaasappel), K en D
  • Mineralen: natrium, kalium, calcium, ijzer, magnesium, potasium, fosfor
  • Plantaardige vetten
  • Aminozuren (eiwitten): alle essentiële aminozuren (beter dan spruiten)

🩺 Geneeskundige kracht

  • Chlorofyl: wetenschappelijke bewijzen over effect van chlorofyl op gezondheid is zwak tot onbestaande
  • Histamine: bij aanraking komen deze vrij en zorgen voor een branderig gevoel op de huid (allergische reactie)
  • Polyfenolen: looistoffen/tanninen en flavonoïden
    * Adstringent (samentrekkende werking): bloedstelpend (vb. menstruatie, bloedneus), huidwonden genezen, beschermen van slijmvlies (vb. diarree)
    * Anti-inflammatoire (ontstekingsremmend) werking
    * Anti-viraal en anti-bacterieel
    * Antioxidant: beschermt tegen schade en dus tegen kanker en verouderen
    ! Opgelet: hoge dosis looistoffen belemmeren de absorptie van vitaminen en mineralen
  • Bitterstoffen
    * Spijsvertering bevorderend: betere afvoer van afvalstoffen, betere opname van voedingstoffen en hierdoor sneller verzadigingsgevoel, verbetert de darmflora
    * Optimaliseren zuur-base evenwicht in het lichaam
    * Immuniteit optimaliseren: goed tegen schadelijke bacteriën en virussen
  • Slijmstoffen (oplosbare vezels)
    * Bevorderen het verzadigingsgevoel: door het aantrekken van water wordt een geleiachtige-substantie gevormd en het volume verhoogd.
    * Stabiliseren de bloedsuikerspiegel, doordat slijmstoffen de suikers in de maaltijd absorberen en geleidelijk afgeven.
    * Laxerend: door het aantrekken van water wordt de massa zachter en zal gemakkelijker door de darm reizen
    * Verzachten ontstoken slijmvlies
    * Betere afvoer van afvalstoffen
    * Anti-spasmen
  • Meer specifiek
    * Diuretisch
    * Bloeddrukverlagend
    * Reuma en artritis
    * Urinaire infectie
    * Vergrote prostaat
    * Hooikoorts en astma
    * Huidaandoeningen

🥗 Voeding

  • Alles is eetbaar
  • Niet rauw eten
  • Bladeren smaken naar spinazie, maar met meer aroma. Zaden smaken naar noten
  • Bladeren: blancheren gedurende 30 seconden in water of stoven gedurende 4-5 minuten in een afgedekte pan.
  • Zaden: toevoegen aan dessert

Recepten

🍴 Brandnetel quinoa risotto


Bronnen

Ameri, A., Heydarirad, G., Mahdavi Jafari, J., Ghobadi, A., Rezaeizadeh, H., & Choopani, R. (2015). Medicinal plants contain mucilage used in traditional Persian medicine (TPM). Pharmaceutical biology, 53(4), 615-623.

Chung, K. T., Wong, T. Y., Wei, C. I., Huang, Y. W., & Lin, Y. (1998). Tannins and human health: a review. Critical reviews in food science and nutrition, 38(6), 421-464.

Fattahi, S., Zabihi, E., Abedian, Z., Pourbagher, R., Ardekani, A. M., Mostafazadeh, A., & Akhavan-Niaki, H. (2014). Total phenolic and flavonoid contents of aqueous extract of stinging nettle and in vitro antiproliferative effect on hela and BT-474 Cell lines. International journal of molecular and cellular medicine, 3(2), 102.

Kumar, S., & Pandey, A. K. (2013). Chemistry and biological activities of flavonoids: an overview. The Scientific World Journal, 2013.

Pant, Vasudha & Sundriyal, R.C.. (2016). Nutritional and therapeutic efficacy of Stinging Nettle-A review. The Journal of Ethnobiology and Traditional Medicine. 126. 1240-1254.

Pareek, S., Sagar, N. A., Sharma, S., Kumar, V., Agarwal, T., González-Aguilar, G. A., & Yahia, E. M. (2017). Chlorophylls: Chemistry and biological functions. Fruit and Vegetable Phytochemicals, 269-284.

Valussi, M. (2012). Functional foods with digestion-enhancing properties. International journal of food sciences and nutrition, 63(sup1), 82-89.


© 2020 A loving butterfly. Alle rechten voorbehouden. Ongeautoriseerd gebruik en/of dupliceren van dit materiaal zonder uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming is ten strengste verboden
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin