Knoflook

29-05-2020

Toen ik jong was, las ik heel veel Kiekeboes. Ik had ze allemaal en als er één uit kwam, liep ik naar de winkel. In heel wat verhalen van Kiekeboe spelen de vampiers Mona, Benny, opa Vladimir en babyvampier een hoofdrol. Merho, de tekenaar van de Kiekeboes, heeft in die verhalen een oud volksgeloof tot leven gebracht. Vampiers kan je verjagen met knoflook. Hang het om je nek en je kan vijanden op afstand houden. En niet alleen je vijanden ...

Knoflook is heel waarschijnlijk het gewas waar heel veel mensen een haat-liefde verhouding mee hebben. Het is enerzijds een ongelooflijk lekkere smaakmaker en anderzijds een bederver van intiem contact. Knoflook heeft namelijk een heel erg indringende geur. Niet te min vind ik het een must-have in de keuken vanwege de smaakvolle toevoeging die het biedt aan gerechten. Gezien het ook een sterke smaak heeft, hoef je er nooit veel van toe te voegen om het echt te smaken. 

  • Naam: Allium Sativum
  • Engels: Garlic
  • Familie: Narcisfamilie
  • Hoogte: 30-50 cm
  • Verzameltijd: juni-augustus 

🌺 Weetjes over look

  • Officieel behoort knoflook niet tot de kruidengroep, maar is het een groente.
  • Er zijn twee soorten look: met en zonder bloemhoofd. De knoflook die we allemaal in de keuken kennen heeft geen bloemhoofd en is hierdoor langer houdbaar en heeft ook meerder teentjes per bol.
  • Het is beter look te snijden dan te persen voor het behoud van de smaak.
  • Look granulaat is zachter van smaak, maar sterker geconcentreerd, dus eet je er best minder van.
  • Bak de look niet te lang aan, of voeg het niet te lang voordien toe, want het verliest zijn smaak.
  • Het binnenste van de knoflook (soms groen van kleur) is de kiem. Dit is meer geconcentreerd en daarom ook sterker van smaak. Je kan dit verwijderen als je de scherpte van de look achterwege wilt laten. Zo niet, kan je het perfect mee-eten.
  • Gooi kiemende knoflook (groene stengel die eruit komt) niet weg, er wordt gezegd dat deze meer anti-oxidanten bevat.
  • Knoflookadem kan je verminderen door de knoflook te combineren met appel, verse sla of munt. Ook het toevoegen van andere verse kruiden zoals peterselie en oregano werken, maar in iets mindere mate.
  • Rauwe knoflook weken in azijn of citroen (voorbeeld voor het maken van tzatziki) helpt bij de vertering en verminderd de lookadem. Het is wel zo dat look in azijn/citroen blauw kan uitslaan (ook zo bij het fermenteren van look), maar dit kan geen kwaad.
  • Knoflook is giftig voor katten en honden, want het tast de rode bloedcellen aan van onze lieftalige viervoeters.
  • Gebruik geen knoflook uit de supermarkt om te planten in de tuin, gezien deze behandeld zijn tegen uitschieters.
  • Knoflook plant je beter in de herfst om betere bollen te bekomen omdat knoflook de koude van de winter dient te ervaren.

 🍀 Nutritionele waarde

  • 65% water
  • 30% koolhydraten
  • Eiwitten: 17 van de 20 aminozuren
  • Vitaminen: C en B6
  • Mineralen: selenium (hoger dan elke andere groente) wat belangrijk is voor de schildklier
  • Voedingsvezels

🩺 Geneeskundige kracht

  • Organische zwavelverbinding Alliin en Allicin: geeft de typische lookgeur 

  • Polyfenolen: flavonoïden
    * Anti-inflammatoire (ontstekingsremmend) werking
    * Anti-viraal en anti-bacterieel
    * Antioxidant: beschermt tegen schade en dus tegen kanker en verouderen
    Sapogenine
  • * Slijmoplossend
    * Vetgehalte verlagend
    * Bloedsuikerspiegel verlagend (potentieel, nog onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd)
  • Meer specifiek
    * Bloeddrukverlagend (potentieel, nog onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd)
    * Cholesterolverlagend
    * Anti-bloedstolling
    * Ontsteking bovenste luchtwegen
    * Kankerpreventie (potentieel, nog onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd)
    * Gewichtsdaling bekomen

🥗 Voeding 

  • Eetbaar: rauw en gebakken


Recepten

🍴 


Bronnen

Banerjee, S. K., & Maulik, S. K. (2002). Effect of garlic on cardiovascular disorders: a review. Nutrition journal, 1(1), 4.

Bayan, L., Koulivand, P. H., & Gorji, A. (2014). Garlic: a review of potential therapeutic effects. Avicenna journal of phytomedicine, 4(1), 1.

Hussein, H. J., Hameed, I. H., & Hadi, M. Y. (2017). A Review: Anti-microbial, Anti-inflammatory effect and Cardiovascular effects of Garlic: Allium sativum. Research Journal of Pharmacy and Technology, 10(11), 4069-4078.

Kumar, S., & Pandey, A. K. (2013). Chemistry and biological activities of flavonoids: an overview. The Scientific World Journal, 2013.

Lanzotti, V., Scala, F., & Bonanomi, G. (2014). Compounds from Allium species with cytotoxic and antimicrobial activity. Phytochemistry reviews, 13(4), 769-791.

Omar, S. H., & Al-Wabel, N. A. (2010). Organosulfur compounds and possible mechanism of garlic in cancer. Saudi Pharmaceutical Journal, 18(1), 51-58.

Ried, K. (2016). Garlic lowers blood pressure in hypertensive individuals, regulates serum cholesterol, and stimulates immunity: an updated meta-analysis and review. The Journal of nutrition, 146(2), 389S-396S.

Stevinson, C., Pittler, M. H., & Ernst, E. (2000). Garlic for treating hypercholesterolemia: a meta-analysis of randomized clinical trials. Annals of internal medicine, 133(6), 420-429.

Suleria, H. A. R., Butt, M. S., Khalid, N., Sultan, S., Raza, A., Aleem, M., & Abbas, M. (2015). Garlic (Allium sativum): diet based therapy of 21st century-a review. Asian Pacific Journal of Tropical Disease, 5(4), 271-278.


© 2020 A loving butterfly. Alle rechten voorbehouden. Ongeautoriseerd gebruik en/of dupliceren van dit materiaal zonder uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming is ten strengste verboden
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin