Daslook, hide and seek

20-05-2020

Daslook (Allium Ursinum) en ik hebben verstoppertje gespeeld sinds ik ben beginnen zoeken naar wilde planten. Vele dagen ging ik op pad op zoek naar deze prachtige plant.

Het is een zeldzame wilde plant die in België beschermd is. In het Engels wordt deze plant wild garlic of bear garlic genoemd en in het Frans ail des ours. Deze naam is ontstaat uit een oud volksgeloof dat beren en dassen zich na hun winterslaap als eerste tegoed doen aan deze wilde plant om krachten op te doen en de lente te trotseren. Je zou je kunnen afvragen waarom ik zo gedreven op zoek ging naar deze plant, want planten genoeg om uit te kiezen. Daslook is eigenlijk een teken van het opstarten van de lente. Als je daslook ziet opduiken, krijg je een instant zonnig gevoel. Het is ook een favoriet van vele wildplukkers. Vandaar ook mijn gedrevenheid om op zoek te gaan naar deze plant. Maar dus zonder resultaat.

We zijn eind mei en de lente is al goed van start gegaan, dus had ik de hoop toch wat opgegeven en in me voorgenomen om volgende jaar mijn zoektocht vroeger in te zetten. Groot was mijn enthousiasme toen bleek dat mijn tante daslook gewoon in haar tuin heeft staan tussen een prachtig aan andere kruiden. Ze geniet bijna dagelijks van een blaadje die haar gerechten voorzien van wat extra pit.

Gewapend met mijn fototoestel ging ik bij haar langs. De schitterende witte bloemen hebben echter al plaats moeten maken voor vruchten die de zaden bevatten voor de volgende groei. Vandaar ook dat ik enkel de vrucht kon fotograferen. Ook wondermooi! De vruchten zijn mooie groene bollen met drie kleppen die een zwart zaadje beschermen en bovenaan voorzien zijn van een wit uitsteeksel. Om een goed beeld te geven van de daslook heb ik ook twee foto's van internet toegevoegd ter informatie. Misschien kan ik volgend jaar wat bijkomende foto's vastleggen.

De daslook heeft een subtiele lookachtige aroma en smaak. Dit is dan ook de beste manier om deze plant te onderscheiden van het meiklokje (Lelietje-van-dalen). De pittige en smaakvolle daslook kan je zowel rauw als gekookt eten. Dit is dan ook een voordeel van deze wilde plant, want rauwe look kan je maar beter vermijden als de pest. Bovendien bekom je een vleugje looksmaak in je gerecht zonder de nadelen van een lookadem nadien.

What's not to love ! I am a fan. 

By Dave Kinsgton
By Dave Kinsgton
By Hajnalka Ardai
By Hajnalka Ardai
© 2020 A loving butterfly. Alle rechten voorbehouden. Ongeautoriseerd gebruik en/of dupliceren van dit materiaal zonder uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming is ten strengste verboden
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin