Brandnetel quinoa risotto

Ik was onder de indruk ... Nooit had ik kunnen denken dat brandnetel, een verschrikkelijk lastig onkruid door zijn branderig gevoel bij aanraking, zo lekker kon smaken. En mijn verbazing was ook groot toen ik begon te lezen over deze wilde plant. Het bleek ontzettend veel geneeskundige krachten en een unieke nutritionele waarde. Ik moest het toch eens uitproberen. Gepakt met een schaar, zak en zeker de handschoenen niet te vergeten ging ik op pad op zoek naar jonge brandnetelplanten. Ver moest ik uiteraard niet zoeken, maar ik wou toch graag enkele exemplaren die niet teveel blootgesteld worden aan luchtvervuiling en pesticiden. 

Met mijn volle zak dook ik de keuken in. Hou maar best je handschoenen aan en haal de brandnetels uit de zak. Eerst een koud douchje geven en dan de jonge toppen eraf snijden. Je mag de gehele plant opeten, maar ik verkies de toppen met minder stengel omdat die toch wat hard is. Dan kan je kiezen tussen het blancheren of het bakken van de brandnetel. Eet zo nooit rauw! Je tong zal de histamine-rush niet waarderen. Ik hou er wel van om groenten te stoven. Snijd de brandnetel, leg ze in de pan met wat kruiden en een beetje water. Doe er een deksel op en laat sudderen gedurende 4-5 minuten. Het deksel heeft geen invloed op de groene kleur, die blijft aanwezig. Blancheren kan ook en is de voorkeursmethode indien je er graag puree van maak. Hiervoor dompel je de brandnetels onder in kokend water gedurende 30 minuten en mix daarna tot een coulis. Daarna voeg je de brandnetels toe de gekookte quinoa. Je kan afwerken met enkele paardenbloem kroonbladeren, nog zo een interessante wilde plant.

Deze maaltijd bevat langwerkende koolhydraten (quinoa), eiwitten (quinoa en brandnetels) en vetten (brandnetels).

Recept

Ingrediënten (één persoon)

  • 50 gr quinoa
  • 50 gr brandnetels
  • Kruiden: look, peper, zout
  • Plantaardige olie

Bereiding

  1. Kook de quinoa in gekruid water (kruiden naar keuze) gedurende 15 minuten en giet af.
  2. Ondertussen kan je verder met de brandnetels. Neem handschoenen, snijd de toppen van de brandnetels er af en verwijder de te harde stengels. Je mag gerust ook de stengels mee-eten. Snijd de brandnetels fijn en leg ze in de pan. Voeg wat kruiden zoals look, peper en zout toe en een beetje water. Stoof dit aan met een deksel gedurende 4-5 minuten. Je kan ook blancheren. Hiervoor dompel je de brandnetels onder in kokend water gedurende 30 minuten en mix daarna tot een puree.
  3. Meng de brandnetels onder de quinoa.
  4. Doe er nog een straaltje plantaardige olie over indien gewenst.


© 2020 A loving butterfly. Alle rechten voorbehouden. Ongeautoriseerd gebruik en/of dupliceren van dit materiaal zonder uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming is ten strengste verboden
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin