Linzen curry (lentil dal)

Peulvruchten zijn over het algemeen weinig populair bij mensen. Je zal het niet snel terugvinden op een bord van de meeste Vlamingen. Ik ben er echter verzot op. Met peulvruchten en zeker met linzen en kikkererwten kan je me groot plezier doen. Peulvruchten hebben echter een slechte reputatie. Eeuwenlang werden ze gezien als voeding van de armen en horen daarom niet thuis op het bord van de beschaafde mens. Ik ben wel blij vast te stellen dat het tij aan het keren is. Peulvruchten zijn vandaag de dag 'hype en trendy'. Zelf in die mate dat je ze ook al kan terugvinden in de gastronomie. 

Een van mijn geliefde peulvruchten zijn de linzen. Er bestaan verschillende soorten linzen en mijn voorkeur gaat uit naar de zwarte en groene linzen. Linzen lenen zich perfect voor het maken van een curry. In India ook wel gekend als 'Dal'. Het is een eenvoudig recept. Ideaal als hartig en pittig avondmaal en ook heel lekker om 's anderdaags koud te eten als er nog wat overblijft. Je kan de linzen curry uiteraard aanpassen in functie van je eigen voorkeurssmaken. Heb je het graag wat pikanter, voeg dan een rode peper toe of ga je eerder voor wat romiger waarbij wat kokosmelk of sojaroom wonderen kunnen doen.  

Echt een must try! Het is een smaakbom ...    

Deze maaltijd bevat langwerkende koolhydraten en eiwitten, beiden aanwezig in linzen. Op zich is het een volwaardige maaltijd, maar niets belet je om het te combineren met een graan zoals rijst, een extra eiwitbron zoals tofu of een slaatje.

Recept

Ingrediënten (één persoon)

  • 60 gr droge groene of zwarte linzen 
  • 1/3 blik tomatenblokjes of één verse tomaat 
  • Enkele bloemkoolroosjes
  • Enkele paddenstoelen
  • Kruiden: 
    * Snuifje kaneel
    * 1/4 koffielepel paprika, kerrie, komijn, kurkuma, korianderpoeder
    * 1 klein teentje look
    * Peper en zout
  • Plantaardige olie

Bereiding

  1. Laat de linzen in een goede hoeveelheid water weken gedurende minimaal vier uur.
  2. Giet de linzen af en spoel goed. 

  3. Doe de look met een beetje olie in de stoofpan en bak aan. Best is voor een stoofpan te kiezen waarbij de waterdruppels bij verdamping de linzen gelijkmatig en constant bedruppelen (best is type Le Creuset of Staub).

  4. Voeg de linzen en de kruiden toe en bak het geheel kort aan. 

  5. Voeg de tomaten toe en blus het geheel af met water. De linzen moeten nu ongeveer 5 cm onder water staan.

  6. Dek de pan af en laat dit sudderen gedurende 15 minuten (5 minuten korter dan nodig). 

  7. Check eens tussendoor om te zien of er nog genoeg water is. Let wel dat je het deksel niet teveel afhaalt en hierdoor veel vocht verliest. 

  8. Voeg dan de fijngesneden bloemkoolroosjes en champignon toe. Laat nog 5 minuten sudderen. 

  9. Indien je graag koriander eet kan je afwerken met enkele verse korianderblaadjes.  


© 2020 A loving butterfly. Alle rechten voorbehouden. Ongeautoriseerd gebruik en/of dupliceren van dit materiaal zonder uitdrukkelijke en schriftelijke toestemming is ten strengste verboden
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin